O nas

Naszą specjalnością są dania śródziemnomorskie. Pomimo regionalnych i narodowych różnic kuchnia tego terenu wykazuje szereg cech wspólnych związanych z warunkami geograficznymi, klimatem, wzajemnymi wpływami historycznymi i wymianą handlową. Do typowych składników należą ryby i owoce morza, różne rodzaje warzyw i owoców, oliwa z oliwek wykorzystywana zarówno do smażenia jak i dressing. Mięso gra rolę drugoplanową, zazwyczaj jest grillowane.

Podstawowym napojem towarzyszącym jest wino. Dla miłośników win mamy m.in. doskonałą hiszpańską selekcję od Bodegas Santa Rufina – rodzinnej winnicy położonej w regionie Kastylia i Leon, która od 1970 roku stosuje tradycyjne metody winiarskie, uprawiając szczepy w idealnych warunkach klimatu kontynentalnego. Wina te harmonijnie podkreślają smak potraw wykreowanych z lokalnych produktów pochodzących z tego samego regionu.

W restauracji Albenca odbywają się kameralne koncerty i wieczory przy akompaniamencie muzyki granej na żywo, a także warsztaty oraz degustacje.
Wnętrze utrzymane jest w minimalistycznym stylu. Jego charakterystyczną część stanowi wygodna kanapa obita wzorzystą tkaniną. Na dzieci czeka kącik zabaw z odrestaurowanymi mebelkami z lat 60-tych. Dysponujemy 40 miejscami siedzącymi w przestronnej sali. Całkowity metraż lokalu wynosi 168 m2.
Restauracja otwarta jest codziennie od 12.00, w niedzielę do 20.00, w pozostałe dni tygodnia do 22.00.