O nas

Naszą specjalnością są dania hiszpańskie w autorskiej odsłonie, zarówno typowe tapas (m.in. tortilla de patatas,  croqueta de jamón), dania główne (m.in. pulpo a la gallega, paella de marisco czy steki) jak i desery (m.in. crema catalana).
W każdy weekend, od piątku do soboty, w menu królują świeże owoce morza: ośmiornice, kalmary, sardynki, tuńczyk, mule, okoń morski i dorada. Poza stałą ofertą naszym wyróżnikiem stały się zestawy lunchowe: przystawka i danie główne serwowane w dni robocze. Za jakość kuchni odpowiada Executive Chef, Tomasz Nowak.
Dla miłośników win mamy doskonałą hiszpańską selekcję od Bodegas Santa Rufina – rodzinnej winnicy położonej w regionie Kastylia i Leon, która od 1970 roku stosuje tradycyjne metody winiarskie, uprawiając szczepy w idealnych warunkach klimatu kontynentalnego. Wina te harmonijnie podkreślają smak potraw wykreowanych z lokalnych produktów pochodzących z tego samego regionu – aromatycznej oliwie La Chinata z regionu Extremadura, oliwkach, serach i wędlinach.
Koncept miejsca łączy kuchnię hiszpańską z ofertą kulturalną. W restauracji Albenca odbywają się kameralne koncerty i wieczory przy akompaniamencie muzyki granej na żywo na pianinie, a także warsztaty oraz degustacje.
Wnętrze utrzymane jest w minimalistycznym stylu. Jego charakterystyczną część stanowi wygodna kanapa obita wzorzystą tkaniną. Na dzieci czeka kącik zabaw z odrestaurowanymi mebelkami z lat 60-tych. Dysponujemy 40 miejscami siedzącymi w przestronnej sali. Całkowity metraż lokalu wynosi 168 m2.
Restauracja otwarta jest codziennie od 12.00, w niedzielę do 21.00, w pozostałe dni tygodnia do 22.00.